• ISMedSace.jpg
  • ISNaSatonosi.jpg
  • ISNeizvrcani.jpg
  • ISVelikePcele.jpg
  • NaLetu1.jpg
  • NaOkviru.jpg
  • pcela-maslacak.jpg

Skora događanja

Uto Sij 30 @19:00 -
Predavanje Ivan Tucaković
Uto Velj 13 @19:00 -
Predavanje Dragutin Jureša
Ispis

Prezentacija o OPG u, poljoprivrednom zemljištu i ruralnom razvoju

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

S ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, Grad Velika Gorica organizira Prezentaciju na temu „Nova poljoprivredna politika“ u petak 12.05.2017. godine u 19 sati u Vatrogasnom domu u Velikoj Mlaki. Predavač će biti državni tajnik gospodin Tugomir Majdak.

Pozivamo sva zainteresirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva  (OPG), pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, poljoprivredne udruge te sve druge zainteresirane osobe da sudjeluju u radu.

PROGRAM PREZENTACIJE: 

VRIJEME                             DOGAĐANJE                                                    GOVORNICI

19:00                                   Uvodna riječ – otvaranje

19:15                                   Pozdravni govor                                                               Organizator

19:20                                   Nova poljoprivredna politika                               Tugomir Majdak

-         Zakon o poljoprivrednom zemljištu

-         Zakon o OPG-u 

-         Ruralni razvoj

Ispis

Proglašena elementarna nepogoda na području Zagrebačke županije

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje gradova: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko,Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općina: Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pušća i Rugvica. Elementarna nepogoda je proglašena zbog vremenske nepogode, nastale u razdoblju od 20. do 23. travnja 2017. godine,uzrokovane mrazom koji je na navedenom prostoru nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima, vrtovima i medonosnom bilju, posebice bagremu. Prijavu treba obaviti do 12.5.2017. u vašoj nadležnoj općini ili gradu Velikoj Gorici.

Ispis

Potpore Grada Velike Gorice u 2017.

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

Temeljem odluke o potporama u poljoprivredi za razdoblje 2016. do 2018. godine, Gradonačelnik Grada Velike Gorice, raspisao je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u 2017. godini. Preuzmite (Natječaj Grada Velike Gorice) i pogledajte predmet natječaja, a obrasce za natječaj preuzmite u rubrici obrasci. 

Ispis

Hrvatska poljoprivredna agencija - anketa

Napisao/la Nikola Brnada. Objavljeno u Obavijesti

Pčelari godinama izvještavaju o stalnom porastu stradavanja pčelinjih zajednica diljem svijeta. Kako bi smo povezali gubitke pčelinjih zajednica s klimatskim i okolišnim uvjetima te regionalnim ili lokalnim uzrocima, Hrvatska poljoprivredna agencija prikuplja podatke o prezimljavanju zajednica koji se zatim objedinjuju s podacima iz drugih država i javno objavljuju. Aktivnosti prikupljanja, analize i publiciranja rezultata koordinira znanstvena asocijacija COLOSS (www.coloss.org).

Anketi se može pristupiti i preko glavne stranice www.hpa.hr :

Nakon odabira „Ankete“, otvorit će se poveznica ankete.hpa.hr, na kojoj izabirete željeni upitnik kza popunjavanje: 

Ovaj je upitnik anoniman, no ukoliko želite, možete ostaviti Vaše osobne podatke. Vaši osobni podaci se neće koristiti u druge svrhe osim za mogući kontakt s naše strane vezano za pojašnjenja unesenih podataka.

 

 

Ispis

Potpore za pčelare za 2017.- 2019. godine

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

  Objavljen je "Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine". Pravilnik možete pročitati na našim stranicama u rubrici "Odredbe". Sve obrasce koji su Vam potrebni možete preuzeti iz rubrike "Obrasci", kada Vam budu potrebni. 

Ispis

Članarina, ažuriranje podataka,predavanje

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

 U utorak 31.01.2016. u restoranu "Za Vašu dušu"  (Okuje) okupit ćemo se nešto ranije prije predavanja (17.30 h). Razlog je prikupljanje članarine, slikanje i ažuriranje podataka potrebnih za izradu članske iskaznice udruge. Ukupna članarina za udrugu i HPS je 375,oo kuna, pa molimo članstvo da pripreme točan iznos. Molimo Vas da kod kuće pripremite i donesete nam napisane sljedeće podatke na komadu papira: ime i prezime, E-mail, IBAN, MIBPG (matični broj OPG-a), te broj punionice ( R-broj). Novi članovi moraju donijeti sve podatke koje imaju. U 19.00 h počinje predavanje g. Josipa Špoljarića. U slučaju da ne uspijemo sve odraditi prije predavanja, ažuriranje ćemo nastaviti i nakon predavanja. Dolazak je obavezan.

Ispis

Promjena za upis u JRDŽ

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Obavijesti

Dana 12.01.2017. godine u prostorijama Hrvatske poljoprivredne agencije održan je sastanak predstavnika HPA i HPS-a. Ispred HPS-a predmetnom sastanku prisustvovali su predsjednik Vladimir Bilek, Vedran Lesjak i Saša Petrić. Povod održanom sastanku bilo je nezadovoljstvo Hrvatskog pčelarskog saveza načinom provedbe upisa pčelara u JRDŽ. Po završetku sastanka dogovoreno je da će temeljem zaključaka sa sastanka biti objavljena obavijest o promijeni načina upisa pčelara u JRDŽ. Obavijest možete pročitati ovdje.

Ispis

JRDŽ (jedinstveni registar domaćih životinja) - obavijest

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Obavijesti

   Ministarstvo poljoprivrede RH je temeljem čl. 37 st.6, zakona o veterinarstvu, NN 82/13 i 148/13 donijelo pravilnik u kojem se regulira (čl. 2 t.2) pravilnika, prema kojem su pčelari dužni upisati svoje pčelinjake u jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ), a za koje je ovlaštena Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) temeljem čl. 3, stavka 1i.

      Naime prema pravilniku u čl.2,toč 2 ., FARMA jest svako gospodarstvo, objekt ili u slučaju držanja životinja na otvorenom, mjesto na kojem životinje borave i/ili se uzgajaju, drže privremeno ili trajno, a čine jedinstvenu proizvodno-tehnološku i epizootiološku cjelinu. Znači, svaki stacionirani pčelinjak ili više njih se smatraju kao farma, štala(staja), npr. dva pčelinjaka-dvije štale op., te se za svaki dobiva kartica s podacima držatelja i svaka treba biti upisana u JRDŽ. Što se pak tiče selećih pčelara, bez iste neće dobiti putnicu, a kao mjesto upisa u JRDŽ koristit će se mjesto uzimljavanja - zimovališta. Upisivanje pčelinjaka vrši se na podlozi Google maps i to relativno približna lokacija. Za to nije potreban OPG, ali je upis pčelinjaka obvezan i do 01. ožujka 2017. godine besplatan. Kasnije će upis po jedinici biti naplaćivan cca 60 kuna. Za napomenuti je da time veterinarski inspektori imaju zakonsku podlogu  za postupanje u njihovoj nadležnosti. Sankcionirat će one koji ovu regulativu ne ispune. Molimo poštovano članstvo  da informiraju i ostale kolege pčelare, koji se ne koriste internetom i računalima o ovoj regulativi, kako bi je i oni ispoštivali uz manje troškove. Za područje PU "Turopolje" upis se obavlja u ispostavi HPA u Velikoj Gorici u Ulici A. K. Miošića preko puta crkve.

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla