Ažuriranje evidencije pčelara i pčelinjaka 2019. za Hrvatski pčelarski savez

Poštovani pčelari,
 
Upravni odbor Hrvatskog pčelarskog saveza na sjednici održanoj 03.11.2018. godine donio je ODLUKU o rokovima provedbe ažuriranja Evidencije pčelara i pčelinjaka (EPP) za
2019. godinu. Ministarstvo poljoprivrede dalo je naputak o vremenu prikupljanja obrazaca
Godišnje dojave broja pčelinjih zajednica (prilog 3) i Upis u Evidenciju pčelara i pčelinjaka
(prilog 2) temeljem uredbe EU 2015/1366 .
 
Na temelju odluke HPS-a i naputka ministarstva svi su dužni predati PRILOG 3 koji je došao u "Hrvatskoj pčeli", te ga točno, čitko, pregledno i potpuno ispunitikako bi ostvarili prava koja im pripadaju! Opširnije...
Ispis

SVETI AMBROZIJE

Napisao/la Branko Piculek. Objavljeno u Zanimljivosti

                                    

        Sveti Ambrozije, zaštitnik pčela i pčelara rodio se u Trieru 339 godine u Njemačkoj. Bio je Milanski biskup i poznati crkveni naućitelj, jedan od utemeljitelja kršćanske književnosti,snažan autoritet i nadasve i po mnogočem predmet poštovanja običnog puka. 

 

     Narod ga je izabrao za guvernera u sjevernoj Italiji, jer je  bio neustašiv borac za ljudska prava, red i poštenje. Također je bio  i poznatipjesnik i glazbenik i kao takav nazivan „ocem Latinskih himni“

     Ambrozije je  bio poznat i kao bezkompromisna osoba  kada se radilo o pravdi, zakonu,a  stolovao je i na našim podrućjima.

 

                    KAKVE VEZE  SVETI AMBROZIJE IMA SA PČELARSTVOM?

 

          Prema legendi Ambrozije je kao malo dijete teško obolio i dok je jednom prilikom ležao u kolijevci na dvorištu, na njegovu glavu se spustio roj pčela koje su oko i u njegova usta stavile malo  meda nakon čega su se vinule visoko u nebo i nestale ne ozlijedivši malog Ambrozija.

          Kasnije kada je postao biskup, čitav život se borio za vjeru i poštenje, SMATRAO JE DA JE PČELINJA ZAJEDNICA(KOŠNICA) MODEL SKLADNE ZAJEDNICE U KOJOJ VLADA RED I RAD i vjerovao je da PČELE PREDSTAVLJAJU SVE ŠTO JE UZVIŠENO I SVETO. Kako je bio vješt govornik omiljen među pukom, govorilo se da mu :“ IZ USTA TEKU  RIJEČI SLATKE POPUT MEDA“.

                      Slijedom tih navoda Crkva 7.prosinca slavi Ambrozija kao Svetog biskupa, a pčelari kao svojeg zaštitnika.

        Za napomenuti je da postoje redovnici pčelarskog reda Sv. Ambrozija (AMBROZIJANCI) koji djeluju u većini zemalja srednje Europe,pa tako i kod nas u RH, koji u za to posebno šivanim odorama slave  spomenutog sveca. Konkretno kod nas prednjače pčelari iz Istre i sjeverozapadne Hrvatske.

*  

                                     Sveti Ambrozije umro je 4 travnja 397 godine, Papa Benedikt XVI za njega je održao  katehezu   o kojoj se više može vidjeti na web: vatican.va ,dok se na blogu Toma blizanac i brat Marko, mogu pronaći molitve  Sv. Ambrozija.    

                      

 

 

                                                        

korišteni dijelovi teksta i slike: pč.Bujštine.ud.Agacija Domašinec,Bagrem Daruvar 

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka