• ISMedSace.jpg
  • ISNaSatonosi.jpg
  • ISNeizvrcani.jpg
  • ISVelikePcele.jpg
  • NaLetu1.jpg
  • NaOkviru.jpg
  • pcela-maslacak.jpg

Skora događanja

Nema događanja
Ispis

PREDAVANJE dr Antonia Nanettia u Garešnici

Napisao/la Miroslav Antolčić. Objavljeno u Tehnologija

 

„Zaštita pčelinjih zajednica od varooze“

U Garešnici, 10.3.2017. održao je predavanje vodeći svjetski stručnjak za pčelarstvo dr Antonio Nanetti, na temu „Zaštita pčelinjih zajednica od varooze“, koji radi na Institutu za pčelarstvo Sveučilišta u Bolonji, Italija. Predavanje su organizirali Pčelarska udruga CVIJET Garešnica (www.pu-cvijet.hr) i MOUNT TRADE d.o.o.

U najkraćim crtama, kako ga opisuju njegovi suradnici: „Antonio je vrlo ozbiljan istraživač koji se brine o svakom pa i najmanjem detalju u svojim eksperimentima. Stručnjak je za patologiju pčela te je najviše posvećen istraživanju grinjeVarooe i Nosemecerane.“  (www.researchgate.net/profile/Antonio_Nanetti)

Ispis

MyBeeLine - moderna aplikacija za modernog pčelara

Napisao/la Luka Klancir. Objavljeno u Tehnologija

MyBeeLine - moderna aplikacija za modernog pčelara 

Što je MyBeeLine?

MyBeeLine je projekt koji se usredotočio na modernizaciju pčelarstva, kako u regiji tako i u svijetu. Istovremeno ulažemo napore u razvoj najmodernije pčelarske aplikacije i podizanje svijesti o pčelama i problemima, bolestima s kojima se suočavaju.

Projekt je započeo s radom krajem 2014. godine kada smo kao studenti s kolegom koji se bavio pčelarstvom napravili prototip sustava koji pčelarima olakšava evidenciju i pregledavanje podataka koje su evidentirali. Nakon toga smo razvili i web stranicu na kojoj smo počeli objavljivati novosti iz svijeta pčelarstva. Danas naši posjetitelji dolaze iz svih krajeva svijeta te smo jako ponosni na to!

Ispis

Oksalna kiselina

Napisao/la Miroslav Antolčić. Objavljeno u Tehnologija

OKSALNA KISELINA - STRATEGIJA BORBE S VAROOZOM – MOJ NAČIN 

               U pčelarskoj godini možemo prepoznati neke periode, od kojih bi značajniji bili ljetni i zimski. U ljetnom periodu zajednica se eksplozivno razvija te su tu uglavnom „slatke“ brige i to je tema neke druge priče. Dok zimski period dobrom dijelu pčelara, a naročito onima sa manje pčelarskog iskustva zadaje ozbiljne brige, gubitke i glavobolje.

               CILJ bavljenja pčelarstvom, barem moj osobni, je: uživati u tome što radim, čim manje se „petljati“ u prirodne zakone, a posljedično i izvući neku ekonomsku dobit. Dakle pčelariti sa zdravim zajednicama gdje je ukupna korist (bilo financijska ili psihološka) veća od uloženog rada i sredstava. Da bi tome bilo tako, potrebno je na samom početku pčelarstvo kao profesiju sagledati kao jedinstvenu cjelinu. Zatim detektirati eventualne „slabe točke“ i nastojati ih premostiti kako bi naposljetku dobili zaokruženo održivo pčelarstvo.

               Upravo jedna od tih slabih točaka je poznavanje i borba sa pčelinjim bolestima što je i tema ovog članka. Naime, ovaj malo opširniji uvod je iznimno bitan za razumijevanje, kao što naslov kaže, strategije borbe s varoozom. Sam način primjene i tehnika korištenja oksalne kiseline može se opisati u svega nekoliko redaka. Ali tada informacija ne bi bila cjelovita i mogla bi nekoga navesti na krivi put sa katastrofalnim posljedicama.

Ispis

Suzbijanje varroe sublimacijom oksalne kiseline

Napisao/la Saša Rajšić. Objavljeno u Tehnologija

   Osim nakapavanjem, zajednice protiv varroe oksalnom kiselinom možemo tretirati i pomoću sublimatora. Sublimacija je proces prelaženja neke tvari (oksalne kiseline) iz krutog agregatnog stanja u plinovito. Za takav proces kod oksalne kiseline potrebna je određena temperatura. Temperaturu postižemo sublimatorom.

Ispis

Koraci do uspješnog pčelara

Napisao/la Savjetodavna služba; Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.. Objavljeno u Tehnologija

 

Opis trenutnog stanja pčelarstva u Republici Hrvatskoj (RH)

 

  Suvremena poljoprivredna proizvodnja postavljena je na četiri temelja. Primjena umjetnih gnojiva, navodnjavanje, uporaba pesticida te korištenje kukaca u oprašivanju čine skup nužnih mjera u razvoju industrijsko-komercijalnog poljoprivrednog gospodarstva. Pčelarstvo daje vrijedan doprinos u proizvodnji poljoprivrednih kultura uz pomoć oprašivanja. Procjenjuje se da je ekonomska vrijednost oprašivanja pčelama nekoliko desetaka puta veća od vrijednosti pčelinjih proizvoda. Valja istaknuti da se čovječanstvo hrani sa stotinjak različitih usjeva, a da pčele oprašuju više od 70% njih. Stoga bi nestanak pčela na određenom području uzrokovao ubrzani nestanak više od 20.000 biljnih vrsta, što bi negativno utjecalo na cjelokupnu ekološku ravnotežu. Zato je nerazborito promatrati pčele samo kao ekonomski iskoristive životinje, već ih moramo smatrati vrlo važnim čimbenikom prirodnih biocenoza.

Povezani članci

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka