• ISMedSace.jpg
  • ISNaSatonosi.jpg
  • ISNeizvrcani.jpg
  • ISVelikePcele.jpg
  • NaLetu1.jpg
  • NaOkviru.jpg
  • pcela-maslacak.jpg

Skora događanja

Nema događanja
Ispis

Sakupljač peluda - vanjski

Napisao/la ing. drvne industrije Milorad Pletikapa. Objavljeno u Samogradnja

Sakupljača peluda ima dosta različitih vrsta i konstruktivnih rješenja. Osnovna podjela je na unutrašnje i vanjske sakupljače s obzirom na njegov položaj u odnosu na košnicu. Unutarnji je, kako i sama riječ kaže, unutar košnice i navodna prednost mu je što pelud ne upija vlagu iz zraka u toj mjeri kao vanjski sakupljači pri visokoj relativnoj vlagi zraka. Unutarnji sakupljači su ugrađeni u podnice košnica pa je njihova mana što u njih upada sva nečistoća proizašla zbog života pčela u košnici, a znamo kakve podnice mogu biti. Kao i u svemu, tako i o ovoj problematici ne postoji isto mišljenje kod pčelara o prednosti jedne ili druge vrste sakupljača.  Svojevremeno sam napravio vanjske sakupljače peluda. Meni su se pokazali dobri, pa ću prikazati način izrade istog.

Ispis

Nosiljka za košnice

Napisao/la Milorad Pletikapa. Objavljeno u Samogradnja

Premještanje košnica, ponukano bilo kojim razlogom, prilično je mukotrpan posao. Jednom prilikom kolega Miroslav posudio mi je nosiljku. To je bio preporod i odlučio sam napraviti jednu. Način prihvata same košnice je ostao isti, ali sam neke dijelove nosiljke konstruktivno, te izborom materijala promijenio pa se ova razlikuje od njegove. Materijal  nije skup jer sam ga pribavio na otpadu (3kn/kg za željezo).

Ispis

Samogradnja aplikatora

Napisao/la ing. Marijo Zbačnik. Objavljeno u Samogradnja

Vrlo jednostavno možete izraditi jednostavan i jeftin aplikator za tretiranje oksalnom kiselinom ili beevitalom, u dozi od 5 ml.

  Potreban materijal:

*Plastična boca

*Medicinska šprica 5 ml

*Epoxy smola (ljepilo) ili sl.

*Cjevčica od raspršivača deterdženta za staklo i sl.

*Svrdlo (promjera kao i cjevčica)

*Priručna posudica za miješanje ljepila i žlićica

 

Povezani članci

Prijava

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla

Joomla! Debug konzola

Sesija

Informacije profila

Korištenje Memorije

Upiti baze podataka